fbpx

Videnbank om lommelygter og pandelamper

At vælge lommelygte og pandelampe kan undertiden føles overvældende med alle de begreber og tal, der findes. For at gøre det lettere for dig at vælge den lommelygte, du har brug for, har vi samlet de mest almindelige begreber inden for lygteuniverset og forklaret, hvad alting betyder.

Kraftigere betyder ikke automatisk bedre

At en lommelygte eller pandelampe udsender et kraftigt lys er naturligvis vigtigt. Men det er endnu vigtigere, at du får det rigtige lys til det formål, du har tænkt dig at bruge den til.  

Her følger en kort vejledning, som du kan benytte dig af, før du køber en lommelygte eller en pandelampe:

1. Hvilken type mørke drejer det sig om – skal lygten bruges f.eks. i forbindelse med strømafbrydelser, eller skal den bruges i skoven til at gå tur med hunden? Her kan du kigge lidt ekstra på vores ”infobobler”, som leder dig på rette vej.

2. Stor eller lille – skal jeg have lommelygten eller pandelampen på mig hele tiden, eller skal jeg kun bruge den ved særlige lejligheder?

3. Funktioner – skal den være vandtæt, eller er det vigtigt at jeg kan tilpasse lyset? Hvor tung må den være?

Hvornår er det værd at investere lidt ekstra i en lommelygte eller en pandelampe?

Det vigtigste er, at du anvender det produkt, du køber af os. Vi er stolte over kvaliteten på samtlige vores lommelygter og pandelamper, men der er ganske stor forskel på den billigste og den dyreste.

Der er forskel på en Discovery-lommelygte og en GP Design-lommelygte, både i konstruktionskvalitet men også i teknologien inde i lygten. I Discovery-serien finder du rigtig gode lommelygter, der passer til de allerfleste behov, og i GP Design-serien finder du de bedst byggede lommelygter på markedet i dag. Hvis lommelygten skal anvendes i hverdagen, synes vi, at du skal starte med en lommelygte i Discovery-serien og supplere med en fra GP Design, hvis du bemærker, at du ofte bruger lommelygter. Til de erhverv, hvor der virkelig kræves ordentligt lys, anbefaler vi altid GP Design fra starten af.
Hvis du har en hobby, der kræver lys, er pandelampen et fantastisk hjælpemiddel. Det samme gælder her: start med noget, der sidder godt på hovedet, og som du regner med vil fungere til det formål, du har tænkt dig at bruge det til. I Xplor-serien finder du pandelamper, der passer godt til såvel løbeturen som på arbejdet. Følg de ”infobobler” vi har udarbejdet som vejledning, når du skal finde en pandelampe, der passer til dine krav og ønsker. Men betal ikke ekstra for lumen, som du ikke har brug for.

De mest almindelige begreber

Lysstyrken på pandelamper og lommelygter måles i lumen. Det er altså enheden for mængden af lys, som armaturet udsender. Når lommelygten eller pandelampen er indstillet til den maksimale lysstyrkeindstilling (brightness) og drives med nye batterier, opnår man den korrekte lumenværdi.

Lumen kan måles fra beskedne 20 lumen (velegnet til læsning af en bog) til hele 3500 lumen.

Beam-afstand måles i meter. Denne afstand er et udtryk for, hvor langt lyset når, før lysstyrken aftager. Man kan sammenligne det med lyset fra en fuldmåne. Lyset fra en fuldmåne er tilstrækkeligt kraftigt til, at du kan færdes sikkert uden døre. Beam-afstanden varierer, afhængigt af hvilket lysstyrkeniveau lygten er indstillet til.

En lommelygte eller pandelampe med kun én lysstyrke (brightness) er godt nok til generel brug. Visse modeller tilbyder to eller flere lysstyrker at vælge imellem, som f.eks. medium og høj. Du får måske kun sjældent brug for en lygte med flere lysstyrker, men det er skønt at have valgmuligheden.

Men husk, at jo højere lysstyrke du indstiller, desto hurtigere bliver batterierne afladet. Nogle modeller er udstyret med en stroboskop- eller SOS-funktion. Premium-modellerne har programmerbare forindstillinger og andre nyttige tilstandsfunktioner.

Når man designer en lommelygte eller pandelampe, er der mange forskellige faktorer at overveje.

Alt fra materialevalg til belysningsteknologi. Ønsker du, at den skal være vandtæt? Have lang batteritid?

Designet og teknologien indeni spiller en stor rolle – også for lygter.

IP-klasse bruges til at angive, hvor meget vand og støv en lygte kan tåle. IP-numre skrives normalt som IPXX, hvor hvert ”X” erstattes af et ciffer. Det første ciffer angiver, hvor godt enheden tåler faste partikler såsom støv og grus. Det andet ciffer angiver, hvor godt den modstår vand. For at få en bedre forståelse af, hvordan IP-klassificering fungerer, kan du se følgende tabel:

  • IPX4 – Stænkende vand, uanset retning.
  • IPX5 – Vandstråler fra alle vinkler.
  • IPX6 – Kraftige vandstråler.
  • IPX7 – Vand ned til 1 meters dybde.
  • IPX8 – Nedsænket i mere end 1 meter dybt vand.

Standarden ANSI-FL1 er en samling normer og retningslinjer for lommelygter eller pandelamper og de forskellige producenter.

Brugen af standarden FL1 er frivillig, men hovedparten af producenterne i branchen har tilpasset sig efter den.

Candela er værdien for en lyskildes lysstyrke i en bestemt retning fra lyskilden. I modsætning til lumen, som ser på lysstyrken i flere forskellige retninger fra lyskilden.

Rækkevidden gælder den afstand, som lysstrålen kan projiceres i på en overflade.